Meet and Code: 2-денний майстер-клас з супутникового аналізу екологічної ситуації Землі для школярів

5-6 жовтня 2019 р. в #NoosphereEngineeringSchool Інститут космічних досліджень НАН України та ДКА України відбувся 2-денний майстер-клас з супутникового аналізу екологічної ситуації Землі для школярів.

Освітні заходи пройшли в межах тижня програмування ЄС та ініціативи Meet and Code, що впроваджується Ресурсний центр ГУРТ: Портал суспільно активних громадян у співпраці з організаціями TechSoup Europe та Haus des Stiftens gGmbH за фінансування SAP та відбулися в межах всесвітнього тижня космосу.

Цей майстер-клас приурочений до всесвітнього тижня космосу і ґрунтується на наукових результатах проекту Н2020 ERA-PLANET та навчальних матеріалах Copernicus Academy.
Навчання пройшли 29 учнів віком від 12 до 18 років.

Школярі ознайомились з теоретичними засадами дистанційного зондування Землі, з
технологіями роботи з супутниковими даними, в тому числі з використанням штучного
інтелекту та отримали такі практичні навички:

  • Завантаження відкритих супутникових даних, що надаються в межах програми Copernicus Європейського космічного агентства та NASA.
  • Робота з геопросторовими даними в ГІС-системі QGIS.
  • Використання мови програмування Python для роботи із супутниковими даними.
  • Використання штучного інтелекту для визначення базових типів земного покриву.
  • Аналізу супутникових даних для оцінки екологічної ситуації міста на прикладі Києва (озеленення міста, якість водних ресурсів, щільність забудови, температура земної
    поверхні)

В ході майстер-класу учні не тільки освоїли нові технології, необхідні для роботи із супутниковими даними, але і сформували команди, в складі яких виконали свої власні наукові проекти.

Школярі працювали за трьома напрямками: якість води у місті, зелені насадження міста та аналіз забудови міста за відкритими даними супутників Sentinel-2 та Sentinel-3 програми Copernicus.
За першим напрямком учні навчилися виявляти забруднені водойми, виявили райони з найбруднішою та найчистішою водою.
У другому напрямку школярам вдалося проаналізувати ефективність програми озеленення Києва з 2016-2019 року та сформувати рейтинг самих зелених районів міста.
У третьому напрямку діти проаналізували як змінювалася забудова в місті, куди Київ росте та виявили залежність між щільністю забудови та температурою земної поверхні.

Майстер-клас завершився презентаціями результатів досліджень, проведених командами учнів, та урочистим врученням сертифікатів і призів.

За результатами навчання учасники виявили великий інтерес до дослідження планети на основі супутникових даних та бажання брати участь у подібних освітніх ініціативах у майбутньому.

Головна наша місія, як організаторів цієї події – долучення молодого покоління до науки та розпалювання в них інтересу до дослідження землі, була успішно виконана!

Також, раді повідомити, що наш захід був нагороджений спеціальним призом в рамках тижня космосу 12 жовтня 2019 року в м. Житомирі. Нагороду вручила астронавтка Гайдемарі Стефанишин-Пайпер під час свого візиту в Україну.

Ми пишаємося, що нам випала можливість долучитися до цієї рейтингової освітньої ініціативи, яка цього року співпала з тижнем космосу, і була визнана на високому рівні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *