Публікація результатів з міжнародної конференції IEEE EUROCON 2021

6-8 липня 2021 року у Львові відбулась міжнародна конференція IEEE EUROCON 2021, на якій співробітниками Інституту космічних досліджень НАНУ та ДКАУ були представлені чотири роботи, публікації яких ми тепер можемо переглянути за посиланнями нижче:

1. Remote Sensing Data usage for Smart City Greening Strategy Planning, Leonid Shumilo, Andrii Shelestov, Bohdan Yailymov, Anton Brazhnyi, Yuliia Bilokonska
Link>>>

2. The Land Degradation Estimation Remote Sensing Methods Using RUE-adjusted NDVI, Andrii Shelestov, Leonid Shumilo, Yuliia Bilokonska, Alla Lavreniuk
Link>>>

3. Ground Based Validation of Copernicus Atmosphere Monitoring Service Data for Kyiv, Andrii Shelestov, Hanna Yailymova, Bohdan Yailymov, Oleg Samoilenko, Leonid Shumilo
Link>>>

4. Intellectual Analysis of Major Crops Area due to Climate Changes in Ukraine, Mikhail Emelyanov, Hanna Yailymova, Andrii Shelestov, Bohdan Yailymov
Link>>>

Нагадуємо, що всі ці роботи виконані та будуть розвинені далі в межах проєктів Національного Фонду досліджень України, які отримали грантову підтримку в НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського». Зокрема:

1. 2020.02/0284 «Геопросторові моделі та інформаційні технології супутникового моніторингу проблем розумного міста» (конкурс Національного Фонду Досліджень України «Підтримка досліджень провідних та молодих учених»).
2. 2020/01.0273 «Інтелектуальні моделі і методи визначення індикаторів деградації земель на основі супутникових даних» (конкурс Національного Фонду Досліджень України «Наука для безпеки людини та суспільства»).

IEEE EUROCON — це флагманська подія IEEE Region 8 (Європа, Близький Схід та Африка), що проводиться кожні два роки в новій країні з учасниками з усього світу.

Перша робота — використання даних дистанційного зондування для планування стратегії екологізації розумного міста — зорієнтована на проблему містобудування, що є на сьогоднішній день дуже актуальним питанням. Аби вирішити проблему, потрібне використання найсучасніших технологій дистанційного зондування, на базі чого й пропонується новий підхід до оптимізації планування стратегії озеленення розумних міст із використанням супутникових даних. Це продемонстровано під час аналізу міста Ірпінь.

В роботі «Методи дистанційного зондування оцінки деградації земель з використанням NDVI з коригуванням RUE» йдеться мова про індекси рослинності, які є основою для карт деградації земель, та про зміни карт загалом, базуючись на проведених аналізах. У дослідженні розглядається поліпшення для розрахунку продуктивності/деградації земель на основі використання засобів чистої первинної продуктивності. Для розрахунку використовувались відкриті бази даних супутникових продуктів MODIS з просторовим розрізненням 500 м та Landsat-8 з просторовим розрізненням 30 м на хмарній платформі Google Earth Engine. В результаті розраховано площі продуктивних, деградованих та стійких земель на території України за 2015-2019 роки.

Валідація продуктів моніторингу атмосфери Copernicus для Києва описана у третій роботі. Сама валідація проводилась на основі загальнодоступних наборів даних SaveEcoBot вимірювання якості повітря PM2,5 для коректного використання глобальної супутникової інформації в майбутньому.

І наостанок — інтелектуальний аналіз площ основних сільськогосподарських культур внаслідок зміни клімату в Україні — де проведено статистичний аналіз часових рядів площ основних культур за 22 роки (з 1998 по 2020), а також проаналізовано вплив агрокліматичних зон на площу вирощування основних культур. Зміни клімату в сільському господарстві однозначно впливають й на економічну складову України на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Це не перші виступи співробітників інституту на таких конференціях, як EUROCON, і тим паче — далеко не останні. Попереду ще безліч звершень, які ні за що не оминуть стороною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *