Стаття про моніторинг якості повітря за супутниковими даними в журналі «Remote Sensing»

Вийшла друком наша стаття про моніторинг якості повітря за супутниковими даними в журналі «Remote Sensing» від видавництва MDPI.

Ми розробили для України методологію оцінки вмісту забрудників РМ10 та РМ2.5 в повітрі на основі даних програми Copernicus Європейського космічного агентства.  Аналогічна методологія моніторингу атмосфери розроблена для Європи в проєкті SMURBS, але їі не можна використовувати в Україні через відсутність вхідних даних для моделі. Наразі для України вона адаптована для наявних вхідних даних з використанням інтелектуальних моделей і валідована за наземними спостереженнями. Це дозволило включити Україну до Європейської системи моніторингу індикатора 11.6.2 і порівнювати якість повітря з європейськими країнами. 

В результаті проведеного дослідження зрозуміло, що якість повітря в Україні знаходиться на рівні Угорщини і Румунії, краща, ніж в Польщі і гірша, ніж у Франції. Стаття є у відкритому доступі, оскільки журнал індексується в наукометричній базі Scopus і входить до першого квартилю Q1. 

Дослідження виконано в межах проектів SMURBS програми Horizon 2020 та «Геопросторові моделі та інформаційні технології для супутникового моніторингу проблем розумного міста» Національного фонду досліджень України.