Project “Landfill detection and monitoring service”

Про проєкт

На конкурсі інноваційних рішень для громад східної України EastCode 2021 від Програми ООН із відновлення та розбудови миру серед проєктів сотень новаторів та змінотворців з усієї України, котрі запропонували інноваційні рішення для цифровізації державних сервісів і розвитку місцевих громад, проєкт нашої команди за напрямом охорона навколишнього середовища, сталий розвиток та відповідальне споживання отримав фінансову і менторську підтримку, ставши одним із найкращих.

«Виявлення та моніторинг звалищ відходів» — це проєкт, який надає можливість поглянути на проблеми «зверху»

Метою є створення та реалізація доступного інструменту моніторингу динаміки просторового розміщення побутових і промислових відходів з використанням супутникових даних, а також алгоритмів глибинного навчання.

Існуючі сервіси, які відображають місця сміттєзвалищ, в Україні доступні частково і мають певні недоліки. Зокрема, зазначаються саме локації сміттєзвалищ, а можливості оцінити територію, яка покрита звалищем, та його площу немає. 

Хмарний продукт, створений під час проєкту, стане корисним інструментом космічного моніторингу та візуалізації даних для ефективного управління процесами і прийняття оптимальних рішень місцевими громадами щодо планів санітарного очищення міст і селищ, а також забудови і планування розвитку територій. Цей сервіс буде корисним для надання громадськості, бізнесу та державним органам актуальної інформації щодо розташування сміттєзвалищ та їхнього впливу на навколишнє середовище і допоможе зрозуміти, наскільки значна проблема зі звалищами, та замислитись про можливість її вирішення. Повноцінно розроблена технологія дозволить аналізувати розміщення звалищ щодо об’єктів природно-заповідного фонду. 

У межах пілотного проєкту карта сміттєзвалищ охоплюватиме громади Донецької області, а в результаті виконання проєкту її може бути масштабовано на рівень й інших областей України. 

Громади отримають реальну картину забруднення своїх територій, матимуть валідні дані стосовно масштабу проблеми. Це дозволить негайно приступити до її вирішення – організації заходів з відновлення навколишнього середовища.

Як зародилась ідея

Ще 40 років тому в Україні практично не було пластикової упаковки. Продукти харчування продавалися в паперовій обгортці, залізних бляшанках або скляних пляшках. Все це розкладалось у довкіллі або здавалось у пункти прийому вторсировини. Більшість спожитого в сільській місцевості було продуктами власного виробництва, а отже – взагалі не мало упаковки. В останні десятиліття ситуація радикально змінилась.

Високий рівень утворення відходів та низькі показники їхнього використання як вторинної сировини призвели до того, що в Україні у промисловому та комунальному секторах більшість твердих відходів, що накопичуються щороку, вивозяться на звалища. 

Згідно з офіційними даними у 2016 році майже 6% всіх звалищ в Україні були перевантажені, а 30% не відповідали національним стандартам екологічної безпеки. Наразі європейським стандартам не відповідають 99% діючих сміттєзвалищ.

Через недостатній рівень контролю та відсутність належної системи управління, щороку утворюється понад 27 тисяч несанкціонованих звалищ, а більшість із них є стихійними. Їхню появу важко відслідкувати з землі.

Саме через це і з’явився проєкт «Виявлення та моніторинг звалищ відходів».

Результати

Ми активно працюємо над реалізацією своїх задумів, і не проходить жодного дня без того, аби нам не відкривалось щось нове, раніше невідоме. Хіба можна було припустити, що моніторинг звалищ – це процес, повний відкриттів? Виявилось, звалища можуть бути динамічними.

Таким чином, ми проаналізували сміттєзвалище неподалік Докучаєвська, розростання якого показали на власній facebook-сторінці у форматі gif з 2013 року і дотепер, в чому нам допомогли знімки супутника SPOT. 

Звісно ж, нікуди без труднощів та викликів, які постають перед нами, але це саме те, що змушує горіти – розгадувати, докопуватись до істини, моніторити, моніторити… На прикладі звалища в Покровські громаді Донецької області ми показали, як бачимо об’єкти на землі на супутникових даних з різним просторовим розрізненням, та дізнались все про те, як підприємцю вдалось це звалище приватизувати. 

Окрім звалищ, ми зустрілись із шокуючим – пожежами, які знищують поля до тла, і ми впевнені – це далеко не все, на що ми поглянемо із широко відкритими очима. Попереду все та навіть більше, тож слідкуйте за нами у соцмережах.

Партнери

Проєкт «Виявлення та моніторинг звалищ відходів», який є переможцем національного конкурсу інновацій EastCode 2021, реалізує ГО «Відкриті ініціативи» в співпраці з Інститутом космічних досліджень НАНУ та ДКАУ за технічного адміністрування Center42 у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.